JCI Kajaani
 

Yritysvierailulla CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksella

Kajaanin nuorkauppakamarin maanantai-ilta pärähti tänään käyntiin mielenkiintoisella yritysvierailulla Kajaanin Renforsin rannassa. Esittelyn meille piti Jukka-Pekka Partanen, joka pyörittää Kajaanissa toimivan CSC Oy:n Datakeskusta. Paikalle Renforsin rantaan saatiin noin parisenkymmentä kamarilaista, jotka kaikki olivat innoissaan vierailusta, sillä monellakaan meistä ei varmasti juuri ennakkotietoa yrityksestä ollut. CSC:llä on Kajaanissa toimipiste, joka työllistää kahdeksan henkilöä ja Espoossa heillä on pääkonttori, jossa työskentelee vajaa 300 henkilöä. CSC yrityksenä kehittää tietotekniikkapalveluita tutkimuksille, julkishallinnolle ja yrityksille. Kajaanin toimipisteen päätarkoituksena on datakeskuksen ylläpitäminen. Yrityksen omistus jakaantuu pääosin valtiolle ja 30% omistuksesta menee yritykselle.

 

Löysimmekin ryhmämme aika pian yksistä Renforsin rannan kylmistä teollisuushalleista, johon oli pakattu pitkä jono teollisuuskontteja. Partanen esitteli meille yrityksen laitteistoaan, joka pääosin koostui monien miljoonien supertietokoneista, joiden päätarkoituksena on laskeminen. Laitteiston nähtyämme kamarilaisilla alkoikin heräillä mitä mielenkiintoisimpia kysymyksiä liittyen yrityksen koneisiin. Kävimme läpi niin laitteiston kustannustehokkuuksia, vertailimme miten ne eroavat normaaleista kotikoneistamme ja mitä näillä superkoneilla oikeasti tehdään. Selvisi muun muassa, että CSC on tuonut aikoinaan internetin Suomeen – Huikeeta, eikö?!

 

Lisätietoja kohteesta löytyy https://www.csc.fi/

 

Tässä yksi esimerkki siis Kamarilaisuuden hyödyistä, kovin useasti ei tule vastaavia mahdollisuuksia päästä seuraamaan suurien tietotekniikkayritysten toimintaan ruohonjuuritasolta. Jokainen reissu kamarilaisena tuo uutta tullessaan ja laittaa ajatukset, sekä ideat liikkeelle!

 

Kiitän koko Kajaanin Nuorkauppakamarin puolesta Jukka-Pekkaa, sekä CSC Oy:tä!
Olli Kähkönen, JCI Kajaani Koejäsen

 

 

Kolmella pointilla puhetaituriksi

On tiistai-ilta 6. helmikuuta ja istun Kajaanin Ammattikorkeakoulun luentosalissa yhdessä viiden muun Kajaanin Nuorkauppakamarilaisen kanssa. Sydän hakkaa seinäkellon sekuntiviisarin kanssa kilpaa, kädet hikoaa ja pää lyö tyhjää. Kouluttaja on juuri kuuluttanut, että ”otetaan löysät pois” ja pidetään ensimmäinen harjoitus: minuutin puhe omasta harrastuksesta. Huomaan valmistautumisen sijaan miettiväni vain, että mitkä löysät me otetaan pois, kun minä olen ainakin kauhusta kankeana.  Mutta niin se vain oma vuoro tuli kohdalle ja minuutin sain kulutettua punttisali harrastuksen käänteistä puhuessa. Avauspuheenvuoro ei ollut kovin organisoitu eikä mikään komea suoritus, mutta siksi olen täällä. Käynnissä on Kajaanin Nuorkauppakamarin puhekoulutus kouluttajinaan puheenpidon suvereenit taitajat Kaisa Marin ja Miika Mononen.

Puheen suunnittelu, selkeästi Kaisan lempipuheenaihe. Innokas kouluttaja opastaa meidät kaikki hyvin kärryille siitä, mistä aloitetaan ja kuinka puhe saadaan kasaan. Puheen voi varmasti pitää niin monella eri tapaa kuin on puhujia, mutta Kaisa neuvoo meille kolmen pointin tekniikan. Käymme läpi sitä, miten puheen saa helposti rakennettua etsimällä omasta aiheesta ne kolme pointtia, jotka haluaa ihmisille tuoda esille. Selkeiden pointtien ympärille mukaansatempaava aloitus, tehokas kertaus ja tunteen välittävä lopetus, niin hyvä puhe on enää toteutusta vailla.

Se toteutus onkin sitten ainakin omalla kohdalla huomattavasti haastavampi osuus puheen pidossa. Erilaiset häiritsevät maneerit tai ylitsepääsemätön jännitys ovat jokaisen puhujan haaste ainakin jollain tasolla. Miika kuitenkin käy selkeästi läpi sitä, miten voimme jokainen rauhoittaa itsemme ennen puhe tilannetta ja miten maneereja kannattaa ystävien kanssa opetella tunnistamaan. Jännityksestä tuskin pääsee kukaan ikinä täysin pois, mutta pieni jännitys itse asiassa antaa vain hyvän potkun suoritukseen. Maneereista sen sijaan voi oppia pois. Ne ovat kuitenkin siitä sinnikkäitä kavereita, että kun yhdestä pääsee, niin toinen tulee tilalle. Harjoittelemalla sekä jännitys, että maneerit on kuitenkin mahdollista saada hallintaan.

Harjoitus onkin se kolmas pointti, jota Kaisa ja Miika meille kuuluttavat. Nuorkauppakamari toiminta tarjoaa tälle harjoittelulle loistavat puitteet, sillä joka vuosi on mahdollisuus osallistua puhekilpailuun. Tarkoitus ei ole asettaa kilpailijoita paremmuusjärjestykseen jakamalla mainetta ja kunniaa voittajalle, vaan tarjota kaikille mahdollisuus harjoitella ja kehittyä. Kaikki Nuorkauppakamarilaiset tietävät, että puhuminen on haastavaa ja siksi tässä kannustavassa porukassa ei tarvitse pelätä tuomituksi tulemista, vaan tietää saavansa tsemppausta joka suunnasta. Seuraava mahdollisuus omien taitojen harjoitteluun on Kajaanin Nuorkauppakamarin vuosikokouksen yhteydessä järjestettävässä puhekilpailussa 24. helmikuuta.

Puheenpito on tärkeä taito, jota jokainen meistä tarvitsee varmasti jossain vaiheessa elämäänsä. Kaikilla on omat pelkonsa ja sudenkuoppansa, joita puheenpidossa kammoksuu ja jotka estävät myös hyviä puhujia astumasta estradille. Tämän vuoksi toivon, että jokainen meistä koulutuksessa olleista osallistuu kilpailuun, koska puheenpidon voi oppia vain harjoittelemalla uudelleen ja uudelleen. Minä osallistun ja sanonkin sinulle, pahin kilpakumppanini, että valmistaudu hyvin, sillä minä olen tulossa voittamaan. Voittoni jälkeen aion vielä epäurheilijamaisesti lällättää sinulle päin naamaa. Aion kävellä peilin eteen ja sanoa sinulle, pahin vastustajani: ”Minä voitin sinut!”

 

Janika Ohtonen, koejäsen

Tylsän sunnuntain nujerrus Kajaanin Pöllyvaarassa 14.1.2018

Pöllyvaaran parkkipaikalla on urheilujuhlan tuntua, kun Kajaanin sporttiset nuorkauppakamarilaiset kokoontuivat alkavaan hiihtokoulutukseen. Kajaanin Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Kaisa Marin toivotti kaikki paikalle saapuneet tervetulleiksi hiihtokouluun. Tervetuliaistoivotusten jälkeen Nykäisimme sukset jalkaa ja lähdimme siirtymään hiihtäen kohti harjoittelumaastoa, joka sijaitsi noin 1.5-2 km päässä lähtöpaikasta. Harjoitusmaastoon saavuttuamme olimme saaneet hyvät alkulämmöt. Hiihdonopettaja Mikko Alakärppä Kainuun Hiihtoseurasta kertoi hieman urheilusta. Mikko hieman sparrasi koulutettavia pitämään huolta itsestä, jotta mieli pysyisi virkeänä ja tulevan vuoden Palkintogaalassa näkyisi entistä hehkeämpiä iltapukuja hehkuvien nuorkauppakamarilaisten kantamina. Mikko alkoi kertoa hiihdosta, hiihtovälineistä sekä tekniikoista. Sukset, monot ja sauvat tarkastettiin. Sauvojen käsilenkkeihin tehtiin hienosäätöjä. Kun hiihtokamat oli viritetty tikkiin, rupesimme harjoittelemaan vuoropotkuja, muutaman mäen nousun ja laskun jälkeen alkoi onnistua potkut. Potkuihin saatiin kunnon puhtia, kun luotto suksen pitoon saavutettiin. Vuoropotkujen lisäksi harjoittelimme tasatyöntöä ja mäenlaskua. Mäenlaskusta siirryimme kevytmieliseen hiihtokisailuun. Kisa oli tasaväkinen kahden joukkueen välillä, palkinnoksi voittajat saivat mainetta ja kunniaa. Kisailun jälkeen siirryimme aloituspaikalle, josta uupuneen innokas porukka hajaantui omille teilleen, osa kotia osa jälkipeleille.

Kiitokset kaikille jotka olivat mukana!

Matti Honkanen

Koejäsen

Social Friday laajenee Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin

Torstaina 14.12.2017 oli Social Fridayn kannalta merkittävä päivä. Kajaanin Nuorkauppakamari, Kainuun Yrittäjät ja Kainuun Etu sopi Lapin ELY-keskuksen kanssa Social Friday –konseptin monistamisesta Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin. Kainuulainen yrittäjien yhteistyöverkosto ja toisten auttaminen halutaan ottaa osaksi myös Pohjois-Suomen yrittäjäkulttuuria yhteistyötä estävien aitojen kaatamiseksi.

Tämä menestyskonsepti syntyi vuoden 2016 alussa Kajaanin Nuorkauppakamarin jäsenen Ville Keräsen ideasta: Social Friday – Rento verkostoitumistapahtuma luottamuksen ilmapiirillä. Kainuulaisten haluttiin tuntevan toisensa paremmin bisneksen näkökulmasta, ja näin yhdessä Kainuun Edun, Kainuun Yrittäjien ja Nuorten yrittäjien valiokunnan sekä Intotalon kanssa luotiin Social Friday. Joka kuukauden viimeinen perjantai (psl. kesäkuukaudet ja joulukuu) yrittäjät, yrittäjähenkiset ja yrittäjäksi haluavat kokoontuvat jakamaan omaa osaamistaan, kuuntelemaan alueen positiivista pöhinää ja saamaan tukea muilta samanhenkisiltä kainuulaisilta.

Jokainen tapahtuma on ainutlaatuinen, ja kävijät vaihtelevat tapahtumittain. Osallistujamäärät ovat alusta asti olleet n. 20-50 välillä. Vuonna 2017 Kajaanin Ammattikorkeakoulun Pre X-mas partyissa saavutettiin ennätysosallistujamäärä. Tapahtumat ovat mahdollistaneet Kajaanin innostavat yritykset, jotka ovat tarjonneet tilat yrittäjien verkostoitumistapahtumalle. He ovat samalla päässeet osaksi tapahtumaa ja positiivista pöhinää sekä tuomaan esille omia tilojaan ja toimintaansa. Tilat tarjoava taho saa samalla omalle toiminnalleen ilmaista näkyvyyttä paikallislehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Vuoden 2018 ensimmäinen Social Friday järjestetään 26.1.2018 vastikään uudistetussa, Kajaanin keskustan toiseksi vanhimmassa talossa, Anorak-ravintolassa. Tule yrittäjien Speed Datingiin ja kokemaan uudistuneen rakennuksen ihanan kodikas henki ja innostavat yrittäjät! Yhdessä olemme enemmän.

Innostavin terveisin

Maija Autio

Projektipäällikkö 2018 – Social Friday

puh. 040 5115 549

Critical Force – intohimosta työhön

Intohimo työhön ja sopivuus tiimiin yhdessä takaavat parempia tuloksia kuin pelkkä taito.

Unelmien työpaikkoja on monenlaisia, ja pelinkehittäjille Critical Force vaikuttaa olevan yksi niistä. Unelmien työpaikoista puhutaan paljon ja niistä voi myös lukea, mutta on aina eri asia käydä oman paikkakunnan kasvuyrityksessä paikan päällä näkemässä ja kokemassa itse.

Critical Force kehittää moninpelattavia online-pelejä mobiililaitteille. Tunnetuin ja menestynein peli on tällä hetkellä Critical Ops. Idealtaan Critical Ops muistuttaa Valven kehittämää Counter Strikea. Tämän kirjoitushetkellä pelillä on 27 miljoonaa latausta, 8 miljoonaa aktiivista pelitiliä ja päivittäiset pelaajamäärät liikkuvat 800 000 pelaajassa. Erityistä Critical Ops -pelin menestyksessä on se, että peli itsessään on ilmainen pelata. Pelin sisällä pystyy kuitenkin tekemään ostoksia hankkimalle siihen kosmeettista lisäsisältöä eli raha tulee ns. mikromaksuista. Pay-to-win periaate on kuitenkin tiukasti pannassa ja eikä ostamalla voi helpottaa voittamista vaan se tulee puhtaasti osaamisen kautta.

Nousukiitoon auttamassa on ollut myös eteläkorealainen NHN Entertainment, joka sijoitti Critical Forceen runsaat 4 miljoonaa euroa. Sijoitus on vaatinut muun muassa sivukonttorin perustamisen Etelä-Korean Souliin. Yhtiö ryhtyy myös jakamaan kajaanilaisfirman peliä Aasiassa. Sitä ennen peli vaatii hiomista ja muokkaamista enemmän aasialaiseen makuun.

Firman kova kasvuvauhti näkyy myös toimistolla, sillä samaan kerrokseen remontoidaan parasta aikaa lisää tilaa koko ajan kasvavalle henkilöstömäärälle. Työntekijämäärä on kasvanut lyhyessä ajassa jo yli 50 henkilöön. Kovasta kasvuvauhdista johtuen talossa mitataankin työuran pituutta kuukausissa, jopa viikoissa vuosien sijaan. Paikallinen osaaminen Kajaanin Ammattikorkeakoulusta, josta valmistuu pelialan huippuosaajia, on ainakin tällä erää katsottu läpi. Kotimaan sopivien osaajien puuttuessa tekijöitä haetaan myös ulkomailta. Yllättäen ulkomailta tulijalle Kajaani voi olla myös varsin kiinnostava asuinpaikka. Täällä on hyvät mahdollisuudet nauttia puhtaasta ilmasta ja luonnosta. Kajaani on myös turvallinen paikka perheen perustamista ja lasten kasvattamista ajatellen verraten esim. hektiseen Helsinkiin.

Critical Forcen työntekijöitä yhdistää selkeästi Intohimo pelinkehitystyöhön Isolla I:llä. Tekemisen intohimosta puhuttaessa paljastuu myös yhdellä pääsuunnittelijalla olevan yli 700 tuntia ylitöitä, mistä hän on kuulemma salaa ylpeä. Henkilöstöpäällikkö Leili Mård käykin välillä muistuttelemassa työntekijöitä, että ”Muistahan lähteä jo välillä kotiin”. Tauottamisen tueksi toimistolle hankittiin hierontatuoli, jotta työntekijät saataisiin välillä edes sen voimin pitämään pieni mielekäs breikki. Moni kuitenkin tekee töitä myöhään illalla ja hyvän työyhteisön vuoksi saattaa nähdä työkavereita myös vapaa-ajallaan.

Teknisestä puolesta puhuttaessa kehitystyötä tehdään ketterän kehityksen periaatteilla mikä mahdollistaa sen, että hyvät ideat voi jalostua suoraan käytäntöön helpommin. Yrityksen hierarkian flat-rakenne myös edesauttaa tätä ja henkilöstöpäällikkö vakuuttaa, että toimitusjohtajan kanssa pääsee helposti jutulle tai lounaalle.

Onko töihin panostamisessa ja pitkissä päivissä sitten huonoja puolia? Käytettävissä olevan ajan rajallisuus tulee toki vastaan myös tässä ammatissa eikä sivuharrastuksille saata yksinkertaisesti vain jäädä aikaa.

Esittelyn mennessä loppua kohden tulee myös puhetta arvoista, jotka on päätetty henkilöstön kanssa yhdessä:

– Läpinäkyvyys

– Autonomia

– Rehellisyys

– Tasa-arvoisuus

– Laatu

– Motivaatio

Nämä istuvat hyvin yhteen sen tunnelman ja fiiliksen kanssa mikä välittyy esittelyn aikana. Yritysesittelyn päätteeksi jään pohtimaan edustaako pelialan yritykset yleisesti sitä, mikä vetoaa milleniaani-sukupolveen parhaiten, eli merkityksellinen työ ja sen sovittaminen paremmin osaksi omaa elämää, hyvä työyhteisö sekä vapaus tehdä töitä haluamassaan rytmissä.

Kiitos Critical Force mahdollisuudesta käydä tutustumassa yritykseenne!

Nuorkauppakamarilainen

Anssi Mustonen

Puheenjohtajaehdokas 2018 puheenvuoro:

Haen Kajaanin Nuorkauppakamarin Puheenjohtajaksi. Miksi? Koska se kannattaa.

Mitä minä nuorkauppakamarista saan? Se on kysymys, jonka jokaisen tähän harrastukseen mukaan tulevan pitää kysyä. Jokaisen projektin kohdalla kannattaa kysyä myös samaa. Kaikki minut tuntevat tietävät minun olevan aktiivinen nuorkauppakamarilainen. Kovinkaan moni ei kuitenkaan tiedä, että isoimmat jutut missä olen ollut mukana, ovat aina kehittäneet minua jotenkin. Kajaani-lautapelin projektipäällikkönä pääsin testaamaan yritysmyynnin työkaluja ja verkkokaupan pyörittämistä. Ensimmäinen hallitusvirkani sai minut käsittämään yritysstrategian merkityksen ja hahmottamaan, kuinka sitä käytännössä toteutetaan. Gaalojen järjestely tuo minulle ammattilista osaamista, olenhan leipomoyrittäjä. Seitsemän vuoden ajalta esimerkkejä on hattuhyllyllinen ja kaikki käsittämättömän huipussa porukassa. Nyt on aika kokeilla haasteista isointa, puheenjohtajuutta. Miksi?

Tottakai haluan antaa harrastukselle, joka on tuonut minulle ystäviä, kauppaa, koulutuksia, projektiosaamista, itsevarmuutta ja johtamiskokemusta, takaisin. Haluan panostaa ensi vuonna siihen, että toimintamme antaa hyötyä jäsenistöllemme keskittymällä kovaluokkaiseen tapahtuma- ja koulutuskalenteriin. Haluan rakentaa Kajaanin Nuorkauppakamaria sisältä päin innostavaksi yhteisöksi, jonka kautta pääsee kiinni ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin. Olen muuten itse lähdössä marraskuussa Amsterdamiin kuuntelemaan Kofi Annania kansainväliseen nuorkauppakamaritapahtumaan, ei pöllömpää!

Suurin syy puheenjohtajuushaasteen hyväksymiseen on kuitenkin se, että tulen olemaan täysin vastakkain kahden isoimman heikkouteni kanssa. Ensinnäkin joudun puheenjohtajana toimimaan johdonmukaisesti, maltillisesti, suunnitelmallisesti sekä etuvoittoisesti, mikä on kaltaiselleni reagoivalle, luovalle ja vauhdikkaalle persoonalle aika painajaismaista. Toisekseen vaikka pidän itseäni innostavana ja hyvänä henkilöjohtajana, voin olla innostuessani helkkarinmoinen jyrä. Siinä ei pahemmin muita kuunnella, kun oma visio on vaan niin järjettömän hyvä. Malttia Kaisa, anna muidenkin loistaa! Miksi aion kiusata itseäni näillä haasteilla? Koska nuorkauppakamari antaa minulle turvallisen ympäristön tehdä niin ja minä haluan testata minulle sopivia työkaluja, jotka voin viedä työelämään. Ensi vuosi on vuosi, kun testataan mihin minä oikeasti pystyn. Ja tämän vuoksi haen Kajaanin Nuorkauppakamarin puheenjohtajaksi vuodelle 2018.

Hei sinä Kajaanin Nuorkauppakamarin jäsen! Lähde mukaan hallitukseen. Mutta lähde vain, jos koet, että saat siitä itsellesi kehittymisen paikan. Kajaanin nuorkauppakamari on varsin yksinkertainen organisaatio, joka on täydellinen koelaboratorio testata ja oppia. Hallitustiimin ja itseni lisäksi kehittymistäsi tukee alueelliset ja kansalliset kollegat, sekä koulutusmahdollisuudet juuri sinun virkaasi. Miten kirjanpito käytännössä toimii? Lähde rahastonhoitajaksi. Haluaisitko päästä testaamaan eri somemarkkinoinnin keinoja? Lähde tiedottajaksi. Haluatko saada ovia auki alueemme yrityksiin ja organisaatioihin? Lähde varapuheenjohtajaksi tai tapahtumavastaavaksi. Syitä lähteä myös kansainvälisyys- ja koulutusvastaaviksi ja sihteeriksikin on paljon. Missä sinä haluat kehittyä tai mitä sinä haluat testata? Hallituksessa saat myös hyvän opin hyvästä hallinnosta, joka omasta kokemuksesta voin luvata olevan työelämässä kova sana. Lähdetään vaikka kahdestaan kahville tai viinilasille ja tuumataan yhdessä lisää, miten sinä voisit hallitukseen lähdöstä hyötyä.

Entä sinä, joka et ole nuorkauppakamarilainen…  Mitä sinä voisit nuorkauppakamarista saada? Soita minulle.

Kaisa Marin

044 2885253

kaisa.marin@gmail.com

Kajaanin Nuorkauppakamari

Varapuheenjohtaja 2017

Puheenjohtajaehdokas vuodelle 2018

kuva: Ralph Pache 

Kummitellen kohti uutta Strategiaa!

Tämän vuoden Strategia! -koulutus järjestettiin 5–7.5.2017 historiallisessa Ankkapurhassa. Anjalankosken varrella sijainnut kartanon miljöö oli mitä oivallisin tapa nauttia intensiivisestä teoria- ja harjoitusrikkaasta rypistyksestä kartanon kummitukseksi pukeutueena. Ansiokkaan koulutuksen tavoitteena oli tuottaa materiaalia Kouvolan NKK:n Strategian rakentamisen tueksi sekä oppia strategian laatimisen vaiheet pienryhmissä hyödyntämällä koulutuksessa esitettyjä tekniikoita teoria-harjoitus-teoria-harjoitus -syklillä.

Koulutuksen osiot kattoivat koko strategian rakentamisen vaiheet alkaen nykytilannekatsauksen laadinnasta edeten strategian laadintaan ja arvioimiseen päättyen strategian jalkauttamiseen. Luonnollisesti ohessa elettiin Anjalan kartanon 1700 -luvun jännittävät vaiheet Venäjän ja Ruotsin kanssa sotien ja tanssien Kuoleman Kuninkaan perässä letkajenkkaa.

Autuaana: Olli Kakko, Kajaanin NKK, koejäsen

Tervehdys myös Varkaiden Killasta!

Varsinaisen strategiatyöskentelyn ja tiimirooleihimme heittäytymisen lisäksi viikonloppuun mahtui myös verkostoitumista sekä uusiin upeisiin ihmisiin tutustumista. Ryhmäytyminen alkoi jo ennakkotehtäviä työstäessä, kun pääsimme luomaan ryhmähenkeä ja ideoimaan yhdessä tiimiemme pukeutumista, sotahuutoja, tiimilippuja sekä viikonlopun loppuhuipennusta; suurta taistelua. Tämän lisäksi tutustuimme myös tiimiemme kesken ennakkoon Kouvolan Nuorkauppakamarin nykytila-analyysiin, jonka pohjalta laadittiin myös SWOT-analyysi.

Pääsimme myös kuulemaan kiehtovaa Keynote-esitystä, kun psyykkisen valmennuksen osaaja Petri Federley avasi meille ihmismielen ominaisuuksia suhteessa yhteisöön. ”Lainalaisuudet ihmisen sisällä ja ihmisten kesken ovat samat, on sitten kyse urheilusta, perheestä, yhdistyksistä tai yritysmaailmasta – niistä puhutaan. Kaikki on urheilupsykologiaa.” 

Strategia ja strateginen ajattelu on ennenkaikkea taito, jota voi opetella ja siinä voi harjaantua. Suosittelen ehdottomasti Strategia!-koulutukseen osallistumista, sillä sen opeista on aivan varmasti hyötyä hallitusvirkojen ja nuorkauppakamaritoiminnan lisäksi myös työelämässä sekä harrastustoiminnassa.

Suuret kiitokset vielä kertaalleen Kouvolan Nuorkauppakamarille ja kouluttajille erittäin onnistuneesta ja upeasta viikonlopusta!

Eveliina Heikura, TREAS 2017

Vierailu KAMK:n Älysalilla 11.4.2017

Kajaanin Nuorkauppakamari pääsi vierailemaan tiistaina 11.4.2017 Kajaanin Ammattikorkeakoulun Myötätuulen vastikään valmistuneessa Älysalissa, jonka tarjonta kiinnostikin useita nuorkauppakamarilaisia. Myötätuuli on Kajaanin Ammattikorkeakoulun aktiviteettimatkailun oppimisympäristö, jossa tarjotaan opiskelijoiden tuottamia monipuolisia hyvinvointipalveluja asiakkaille. Taito 2:ssa sijaitseva Älysali on ainoa laatuaan Suomessa. Myötätuulen liikunnanohjaaja Sanna Pakkala-Juntunen esitteli Älysalin laitteita, ja pääsimme haastamaan toisiamme Trixter VR -pelin merkeissä.

Siperia opettaa, Kainuu jatkokouluttaa!

Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry kutsui Kajaanin Nuorkauppakamarin katsomaan Omanlaesie-musiikkiteatteriesityksen 7.4.2017. Esitys oli nauruhermoja kutkuttava ja liikuttavakin. Esityksen jälkeen kahvittelimme ja tapasimme esityksen työryhmän. Keskustelutilaisuuden vetäjä, puheenjohtaja Maija Rissanen kertoi Teatteritukiyhdistyksen alkuvaiheista ja tärkeästä nykyhetken missiosta. Toiminnan painopiste on uusien teatterissa kävijöiden hankkimisessa ja verkostojen luomisessa, sekä kulttuurin ja teatterin saamisessa yhdeksi tunnustetuksi osa-alueeksi ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Hei, eikös tämä ole sitä yhteiskuntaan positiivisesti vaikuttamista? Ja kukas muu sitä harrastaa…? No nuorkauppakamarilaiset! Ajatus yhteistyön syventämisestä jäikin vahvasti itämään molemmin puolin.

Teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen johdatti meidät pohtimaan alueellisen identiteetin merkitystä. Useat meistä olivatkin sitä mieltä, että kainuulaisuus on tärkeä osa meitä, ja iän myötä tunne vain vahvistuu. Omanlaesie-esityksestä muistui itse kullekin mieleen erilaisia yhtymäkohtia omaan lapsuuteen, ja esityksen hahmoihin oli helppo samastua. Itepähän, Jääränen, Omanlaenen, Vimmanen, Erikoisuuvven Tavottelija… ainakin osa näistä hahmoista taitaa perustua oikeaan henkilöön. Esityksen musiikki oli kerrassaan loistavaa. Pottulaulussa tuli selväksi, millä täällä eletään, ja Muuri Mainualle kirvoitti lähes hysteerisen naurun ja kyyneleen silmäkulmaan.

Kajaanin Nuorkauppakamarilta Omanlaesie-esitykselle vahva suositus! Syntyperäiselle kainuulaiselle esitys jää mieleen osuvana, itseironisena mutta ennen kaikkea kainuulaista identiteettiä nostattavana. Van, mitäpä se hyvejjää tuommosta enempättään miettie, kyllä me vuan ollaan omanlaestamme porukkata ja sillä selevä!    -Marjaana Seppi-

Kajaanin Nuorkauppakamari voitokkaana

Kajaanin Nuorkauppakamarille ropisi palkintoja vuoden 2016 ansiokkaasta alueellisesta toiminnasta. KNKK palkittiin parhaasta kamaritoiminnasta ja parhaasta projektista. Lisäksi KNKK voitti Aktiivisen vaikuttajan palkinnon, ja vuoden 2016 puheenjohtaja Miika Mononen sai kunniamaininnan toiminnastaan. Palkinnot jaettiin lauantaina 25.3. Siilinjärvellä Pohjois- ja Itä-Suomen nuorkauppakamareiden vuosikokouksessa.

Parhaan kamaritoiminnan palkinnon perusteluina olivat erityisen onnistunut uusien koejäsenten hankinta ja jäsenistön kehittäminen, tunnettavuuden ja yhteistyökumppanien lisääntyminen sekä menestyksekkäät projektit, kuten Kajaani-lautapeli, ja niiden kautta yhteiskuntaan vaikuttaminen. Aktiivinen vaikuttaja -palkinnon takasivat positiivisesti yhteiskuntaan vaikuttavat projektit kuten Vuoden positiivisin kainuulainen, Kainuun paras työpaikka, Vireä virkamies, Kohti ekaa työpaikkaa, ja Social Friday.

Parhaana projektina palkittu Social Friday on yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden yhteen saattamiseen keskittyvä kuukausittainen tapahtuma. Tämä kuun viimeiseen perjantaihin ajoittuva yhteishenkeä nostattava konsepti on huomioitu valtakunnallisestikin.

Kajaanin Nuorkauppakamari on perustettu vuonna 1966, ja se on vakiinnuttanut asemansa yhteiskuntaan positiivisesti vaikuttavana järjestönä. KNKK on haluttu kumppani johtajuustaitoihin, sosiaaliseen vastuuseen, yrittäjyyteen ja kansainvälisyyteen liittyvissä projekteissa.